
A tyúktartásról egy 1884-es könyvből
A tyuk leghasznosabb a házi baromfiak közt, mert legtöbbet tojik, legtöbbet nevel s tartása legkevesebb gonddal s költséggel jár. Azt tartják, hogy a fekete szinü tyukok s vereses kakasok legtartósabbak. A fiatal tyukok két esztendős korukig inkább tojni, a vénebbek költeni alkalmatosak. 10-14 tyukra kell egy kakas, 4 éves korán tul egyiket sem kell tartani, mert már husa ekkor is vén, aztán meg egészen izetlenné lesz, tojásában is alább száll. Kakas nélkül is tojik ugyan a tyuk, de tojása nem kél ki. Minél melegebb téli helyök van a tyukoknak s alkalmasabb eledellel tápláltatnak, annál korábban kezdik a tojást. Rendes idő február utója s márczius eleje, midőn melegebb napok kezdenek lenni. Egy jó tyuk éven át 150 tojást s háromszori költést maga megerőltetése nélkül képes adni. Némely tyuk ötször is fészeknek esik s költ, kivált ha orozva költésre szokott, de az aztán a jövendőre használhatóságát egészen elveszti. Legszebb s nagy székü sárga tojás esik a gyenge zöld fűtől. Egyébiránt a tojás bőségét nagyon előmozditják az olajos magvakkali tápláltatás, mint napraforgó, vad sáfrány, kendermag; a hajdina is bő tojást okoz, ugyszintén a főtt zab s egyéb főtt hüvelyesek, burgonya, kenyér és kenyérhaj, a tojáshaj pedig, melyet a tyukok s egyéb baromfiak a szemeten is örömest felszedegetnek, a tojás megindulását segiti elő. Kövér tyukok s melyek kukoricza, árpa s más efféle hizlaló eledelekkel tartatnak, nem bőven tojnak. A kotlásra a mérsékletes s alkalmas eledelekkel tartáson s meleg helyeken kivül az elegendő jó kakasok hatnak legtöbbet. Ilyenek mellett gyakran megesik, hogy már januárban fészekre veri magát a tyuk. A korai csirkenevelés, mivel a gyenge csirkéket hidegre kiereszteni nem lehet s meleg helyről kell számukra gondoskodni, sok bajjal jár, de a korai gyenge pecsenye igen kapós levén, jól is jövedelmez. Az ilyen jérczék már az első évben elkezdik a tojást, rendesen igen jó kotlók válnak belőlök.
Egy tyuk alá legfeljebb 19-21 tojást szoktak tenni, de kisebb alá 15 is elég, vénebb tyukok tojása e czélra jobb, mint jérczéké. Azt tartják a gazdasszonyok, hogy ha páros tojást tesznek a tyuk alá, abból egy mindig elvész: az csak babona. Három hétre kél ki a csirke. A mely fészket a kotló elhagy vagy ledöglik róla, ha két hétig jól ülte azt, harmadik héten egyenlően melengetett ruhával is ki lehet költentni, de a ruhának nagyon melegnek nem szabad lenni, mert az belefulasztja a csibért. Sőt ujabb időben csirkeköltő gépet is igyekeznek használni.
A kikelt csirkéket a fészekben nem kell soká hagyni, mert ott hamar eltetvesednek, hanem uj fészekre kell átrakni; első eledelök főtt tojás apróra vagdalva és köleskása. Meleg időben már harmadnapra anyjokkal együtt kibocsáttathatnak. 4-5 hétig szoktak anyjuk alatt maradni; minél korábban elhagyja tyuk csirkéit, annál hamarabb ujra kezd tojni; de a nagyon gyenge csirkék magokban igen könnyen eltévednek. Féléves korán a magnak nem hagyandó kakasok herélés alá vétetvén, kappanokká neveltetnek s bővebb s jobb hust adnak.
A csirkék s öregebb tyukok legközönségesebb betegsége a pip, mely forró napokban viz hiány miatt szomjuság következtében származik, s a nyelv hegyén kis hólyagcsából áll. E hólyagcsát levevén, helyét kevés sós vizzel kell bekenni s orvosolva van a baj: magára hagyatva eldöglik a tyuk vagy a csirke belé. Tetvesség ellen zsirral vagy még inkább faolajjali bekenése ajánlható, leginkább a nyakon és szárny alatt, hol legtöbbb tetü gyül össze. Az ólak eltetvesedése ellen bürköt, fehérürmöt s más erős füveket lehet használni. A tyukdög ellen elegendő friss vizről kell mindig gondoskodni, abba zöld paprikát, kőris-s tölgyfalevelet is lehet tenni, s ha az a szomszédban kiütött, legjobb mentőszer az elzárás, hogy a tyukok a szomszéd betegekkel érintkezésbe ne jöhessenek.
A cochinchinai tyukok és tojásaik jóval nagyobbak a magunkfélénél és korábban tojnak is; azonban télen meleg helyet, tehát fütött szobát vagy kamarát kivánnak, mleyt tisztán kell tartani, nehogy eltetvesedjenek.
Ezeknek husok, mig fiatalok, igen izletes; de ha megvénültek, husok szivóssá válik és csak erős tében leöletve s megfagyasztva némileg lesz élvezhető.
A cochinchinai 9-10 hónapos kappanok jól tartva nagyra nőnek és izletes hust szolgáltatnak.
Az efféle kakasokkal keresztezett közönséges házi tyukjaink maguknál nagyobb utónemzedéket hoznak elő és gazdasszonyaink olyfélekevert fajt tenyésztenek már most sok helyeken; ilyen esetben azonban mindig valóságos, azaz telivér cochinchinai kakas szükséges utószaporaság végett.
Forrás: Galgóczi Károly: Mezei gazda népszerü vezérkönyve, Második kötet: Az állattenyésztés, 201-203. o., Franklin-Társulat, 1884
Fotó: Fortepan / Magyar Bálint