
20 érdekesség, amit nem tudtál a tojásokról
- A legnehezebb tyúktojás, mely a Guiness Rekordok közé is bekerült, 454 gramm volt. Egy itáliai tyúk tojta az USA-ban, 1956-ban.
- A tojás körülbelül 6 gramm kiváló minőségű fehérjét tartalmaz.
- A tojás kolinban is gazdag, ami elősegíti a normál sejtaktivitást. 50 gramm nyers tojássárgája már fedezi egy felnőtt napi kolinszükségletét.

- A legrégebbi, Amerikát is ábrázoló földgömböt, mely vélhetően 1504-ben készült, két strucctojásból illesztette össze készítője. Mindkettőnek az alját használta, továbbá Kolumbusz Kristóf és Amerigo Vespucci felfedezők földrajzi ismereteit. Összesen 71 földrajzi név szerepel a gömbön, ezekből mindössze hét a nyugati féltekén.
- Testméretéhez viszonyítva a kivi rakja a legnagyobb tojást. Összehasonlításként: a csecsemő születéskor nagyjából az anyja testtömegének 5%-a, ezzel szemben a kivitojás körülbelül 20%-a a nőstény tömegének.

- A brit tojás illegális az Egyesült Államokban, mert mosatlan, s viszont: az USA-ból származó tojást nem árusíthatják brit szupermarketekben.
- A tojás körülbelül 9 alapvető aminosavat tartalmaz.
- A tojás gluténmentes.
- A tojás nem tartalmaz szénhidrátot és cukrot, így nem okoz teltségérzetet.
- A hagyományos séfsapkákon annyi redő van, ahányféleképpen el tudják készíteni a tojást.
- A tojáshéj színének nincs köze a tojás tápértékéhez vagy ízéhez.
- A tojáshéj színének semmi köze a tojás tápértékéhez vagy ízéhez. Ehelyett a tojó genetikája határozza meg.
- Ettől függetlenül a fehér színű tojások a legnépszerűbbek – elsősorban a termelők részéről.
- A tyúk takarmányának színanyag-tartalma határozza meg a sárgája színét. Az ipari szinten tartott tyúkok tojása is lehet szép sárga, de ezek sokszor mesterségesen előállított takarmány miatt van.
- A ragyogóbb tojássárgája érdekében a gazdák a tyúktakarmányba körömvirágszirmokat is helyezhetnek.
- A kevésbé friss tojásokat célszerű főzni, mivel könnyebben lejön a héjuk.
- A chilei Araucana tyúk különböző színű (kék, zöld, barna, rózsaszín) tojásokat tojik.
- Minden húszezredik tojás tartalmaz csak szalmonellabaktériumot. Egy átlagos tojásfogyasztónak így 84 évente van esélye egy szalmonellamérgezésre.
- A tojás egyik régies elnevezése a tikmony. Ahogy Csokonai írja: „Egyebet nem tudok rágni a híg tikmonynál.”
- A tojáson nagyjából 7000 pórus van.